Scholen

Ventilatie in scholen

Kinderen in het klaslokaal moeten frisse lucht inademen. Zo blijven ze fris en alert. Een goed binnenklimaat en goede ventilatie zijn hier direct aan gekoppeld. Uit onderzoek blijkt dat in veel klaslokalen (nog steeds) onvoldoende wordt geventileerd. Vooral in de winterperiode worden aanwezige ventilatievoorzieningen nauwelijks gebruikt omdat er anders tochtklachten ontstaan. Het gevolg is dat het bedompt gaat ruiken in het klaslokaal. Dit herinneren we ons allemaal nog wel. Vermoeidheid, onoplettendheid en prikkelbaarheid kunnen het gevolg zijn. Dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid en de prestaties van leerlingen en docenten.

Voor een goed binnenklimaat is het belangrijk voldoende te ventileren, maar dan wel zoveel mogelijk tochtvrij. Bij het gebruik van traditionele roosters aan wand of plafond ontstaan vaak tochtklachten, evenals bij het openzetten van een raampje. Voor een gelijkmatige en tochtvrije verdeling van de lucht, wordt het beste resultaat bereikt met luchtverdeelslangen. Dit gaat geruisloos en gelijkmatig waardoor tochtklachten tot het verleden horen. Met luchtverdeelslangen bent u verzekerd van een optimaal 'leerklimaat'. Een ander voordeel van  luchtverdeelslangen in vergelijking met de traditionele roosters is de gunstige invloed ophet geluidniveau. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een klaslokaal. Bovendien kunnen luchtverdeelslangen ook gebruikt worden in combinatie met een CO2 gestuurd variabel volume systeem.

Voor meer informatie, zie de ISSO 89 publicatie over het binnenklimaat van scholen. (http://www.isso.nl/kennis-voor-u/adviseur/winkel/detail/Shop/isso-publicatie-89-binnenklimaat-scholen/).